News

Samuel Madden redevelopment returning to BAR after earlier misgivings

Samuel Madden redevelopment rendering (image via Torti Gallas + Partners/City of Alexandria)

It’s a second shot for the proposed Samuel Madden redevelopment after the plans’ first encounter with the Board of Architectural Review sparked some debate.

The Alexandria Redevelopment and Housing Authority (ARHA) project aims to tear down a dozen aging townhouses at 899 and 999 North Henry Street — 66 units in total — and replace them with two new multifamily apartment buildings featuring 500 residential units.

The proposed change would be a massive shift in scale for the pair of properties and be a marked visual change to the approach into Old Town along Route 1. The project faced some pushback from the Board of Architectural Review for demolishing homes identified as architecturally characteristic of the historic Parker-Gray neighborhood.

The staff report heading into a BAR meeting tonight (Tuesday), however, expresses more support for the project and said the applicant worked with staff to make changes to the properties.

As previously noted, staff finds that the applicant has been responsive to comments from the Board
and staff and has made significant changes to the proposed design throughout the Concept Design
review phase. These changes include the following:

  • Addition of shoulders on portions of the building facing the historic district;
  • The reconfiguration of the north building to extend the building further into the proposed
    park, relocating the public open space to the north end of the south building;
  • The creation of an exterior courtyard at the north end of the building;
  • Reorganizing the building organization to locate the entry lobbies across from one another
    to further the connection between the north and south buildings;
  • The addition of significant setbacks at the south end of the south building in response to
    adjacent buildings;
  • The elimination of a floor and overall lowering of the south building.

The report said the changes are the direct result of comments from the BAR.

“Staff appreciates the responsiveness of the applicant and the collaborative approach to the design the Board and the applicant have engaged,” the report said. “Based on all of these revisions, staff finds the height, mass, and scale to be appropriate for this location and the surrounding context.”

In general, the staff report said the new architectural shifts in the project will help it blend in more with the buildings around it, including those west of the property that are taller than the proposed development.

“Staff finds that the general architectural character of the proposed design is compatible with the Design Guidelines and the nearby context,” the report said. “Staff recommends that the Board endorse the proposed height, mass, scale, and general architectural character…”

The report also noted that the approval should be contingent on a few more minor changes, like slight elevation and window changes.